Barkod Nedir ?
Barkod, kodlanabilir bilgilerin, bilgisayar ve benzeri cihazlar tarafından okunabilecek basit simgelerdir. Daha teknik olarak anlatmak gerekirse, farklı kalınlıklardan oluşan yanyana dizilmiş siyah çizgiler topluluğudur.
Barkod, kodlanabilir bilgilerin, bilgisayar ve benzeri cihazlar tarafından okunabilecek basit simgelerdir.
Daha teknik olarak anlatmak gerekirse, farklı kalınlıklardan oluşan yanyana dizilmiş siyah çizgiler topluluğudur.
Barkod günümüzde bir çok yerde rastlayabileceğimiz bir simge durumunda.Dergiler, sigara, biskuit, ciklet,bilgisayar ve daha bir çok ürünün
üzerinde barkodu görmek mümkün. Barkod aslında, bilgisayar ve buna benzer cihazların kodlamayı okumasını kolaylaştırmak için yapılmıştır.
Bilgisayara barkod bilgisini aktarmak için barkod okuyucular kullanılmaktadır.Bu şekilde ürün stok takibini kolaylaştırma amacı ile kullanılır.
Bu barkod okuyucular barkod çizgilerini tarayarak, kodlama sistemini çözümler ve kodu bilgisayara aktarır.
İlk barkod patenti 1949 yılında alınmış olmasına rağmen, bilgisayar sistemlerinin yaygınlaşamamasından, aktif olarak 1980 yılından sonra
yoğun kullanımı başlamıştır.
İlk standart barkod 1968′de oluşturulmuş. Yaygın olarak kullanılan EAN kod standartı ise ancak 1976 oluşturulmuş.
EAN standartı bugün bir ürün üzerinde sıklıkla görebileceğimiz bir barkod türünün oluşmasını sağlamıştır.
Barkod bir çok standarta sahiptir. Bu standartlar barkodun basımı ve okunması için uluslararası kuruluşlarca saptanmaktadır.
EAN, Avrupa ve ülkemizde kullanılan en yaygın standarttır. EAN kodu içinde ülke kodu, firma kodu gibi kodlamalar bulunmaktadır.
EAN kodu Türkiye’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde bulunan Mal Numaralama Merkezi tarafından verilmektedir.
EAN, tek barkod standartı değildir.Daha çok perakende satılan ürünlere standart barkodlama getirmek amacı ile oluşturulmuştur.
Bu sayede numaralama işlemi bir merkez kontrolünde gerçekleştirilerek, ürün barkodlarının farklılaşması sağlanabilmektedir.
Bunun yanı sıra; Code 128, Code 39, UPC gibi bir çok barkod standartı bulunmaktadır.
Barkodlar sadece düz çizgilerden oluşmamakta,2D diye adlandırılan iki boyutlu barkodlarda söz konusudur.
Bu kodlama sistemi sayesinde yüzlerce karakterlik bilgi bir barkoda sığdırılabilmektedir.2D barkodlarında bir çok standartı bulunmaktadır.
2D Barkod ile bir personelin tüm kimlik bilgilerini, klinik uygulamalarda hastaya ait tüm bilgileri, üretimde ürünün geçtiği aşamaları
tutabilirsiniz. Adım adım takip edebileceğiniz bilgiler ile işinizi kolaylaştırma imkanıda sunar size.